Wat een mooi half uurtje!

Gepubliceerd op 31 juli 2016 om 23:30

Project: Muziek beleven voor jonge kinderen.
Als ik binnenkom, rennen een paar kinderen al naar de stoeltjes om die op de mat te zetten. Ze gaan er al meteen voor zitten. Ik laat eerst foto’s zien van de blaasinstrumenten die we de vorige keer hebben gehoord en bespeeld.

 

“En dat was de dropfluit.......”Ja, ze weet het nog goed! Dan laat ik opnames horen en vraag welk instrument te horen is. Moeilijk? Ja, alleen niet voor een jongetje van net 3 jaar oud. Zonder aarzelen loopt hij naar de juiste foto. Het verschil tussen een klarinet, een dwarsfluit en een blokfluit hoort hij feilloos. 

Hierna moet toch echt het koffer open, vinden de kinderen en ik krijg daarbij alle hulp. Ik haal er eerst een klein klankschaaltje uit: “Een bel!” roepen enkele kinderen enthousiast. Ze wippen op hun stoeltje, want nu komt het: zelf proberen! Hierna komen grotere schalen aan de beurt: luisteren hoelang de klank nog te horen is. “Ogen dicht, dan doen je oren het beter!” Dat lukt heel eventjes, maar dan klinkt het: “Ik wil mijn ogen niet dicht houen!” Eigenlijk ook niet gek, want wie weet haalt “muziekjufrouw” wel weer iets anders uit het koffer en dat moet je toch in de gaten houden! 

De verschillende hoge en heel lage tonen van de schalen wekken bewondering op. En gretig melden de muzikantjes zich om te mogen proberen. De 3-jarige jongen weet daarbij precies wat hij wil: twee kloppers, zodat hij de schalen van beide kanten kan aanslaan. “Misschien heeft hij wel een drumstel thuis”, oppert de begeleidster. 

Als ik laat zien hoe de klank onmiddellijk stopt bij het vastpakken van de schaal of het staafje, gaan de kleuters dat natuurlijk uitproberen. Ik ben daarbij niet meer nodig want ze geven onderling instructie. “ Zóó moet je dat doen! Hoor je het nu?”

Tenslotte natuurlijk even samen opruimen. Zelfs de grootste schaal die toch behoorlijk zwaar is, wordt aangedragen. Een donkeroogje laat nog even aan haar collegaatjes zien, hoe je de riem van het koffer moet vastmaken: “Dit moet je drukken” Ten afscheid krijg ik een paar stevige knuffels. Wat een mooi half uurtje heb ik weer mogen meemaken!

Marjorie Breekveldt/Praktijk Marmuzi

Foto: Auteursrecht: dashikka / 123RF Stockfoto

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.