Blog

Pianoles 10 Toetsen hebben geen benen!

5 jaar is ze, mijn kleine pianoleerling. Huppelend komt ze mijn lesruimte binnen. Meestal laat ik jonge kinderen eerst een tijdje op het gehoor spelen, maar deze kleine dame wilde echt pianospelen en bij echt pianospelen hoort een echt pianoboekje met echte noten erin!

Lees meer »

PIanoles 9 Nou kon ik je neus niet meer lezen!

Mijn pianoleerling van 7 jaar stapt kordaat mijn lesruimte binnen, geeft zijn schriftje aan mij en kijkt me met glinsteroogjes aan. “Jij wil heel graag laten horen hoe goed je geoefend hebt, hè?”, vraag ik en meteen begint hij te spelen, de Vlooienmars! Hij is duidelijk heel trots op zijn prestatie en knikt enthousiast als ik voorstel om er een stukje bij te leren.

Lees meer »

Pianoles 8 Lesje voor de piano!

Sinds kort heb ik een grote pianomat. Dit is een kunststofmat met een afbeelding van pianotoetsen. Er komt zelfs geluid uit iedere toets en de toetsen zijn met de voeten bespeelbaar. Omdat ik nogal wat jonge kinderen op les heb, heb ik de mat altijd binnen handbereik in mijn praktijk of als ik bij leerlingen thuis ga lesgeven.

Lees meer »

Een bijzondere pianoles 1 De slimme pianovirtuoos!

Vandaag werk ik met een 12-jarige jongen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Het jochie heeft een intelligentieniveau hebben van een anderhalf jarige, maar hoewel hij niet kan praten en nauwelijks zelfstandig kan lopen is het een slimme rakker met pubergedrag.

Lees meer »

Alleen is het toevallig niet zijn toon!

Een groep van 10 volwassenen doet deze avond mee. Sommigen staan wat bedremmeld aan de kant en anderen mengen zich wat makkelijker in een groep, nu nog vreemden. Tijd om daar wat aan te doen. Na een kort voorstelrondje, kort, omdat je elkaar veel beter leert kennen tijdens het samenwerken, leg ik de eerste oefening uit.

Lees meer »